dilluns, 26 de novembre del 2012

CARTOGRAMES 3

Els resultats de les eleccions al Parlament que es van celebrar ahir no corresponen exactament amb el què preveien la majoria d'enquestes publicades els darrers dies. Aquest fet naturalment provoca un astorament de les formacions polítiques i la necessitat de repensar tàctiques, estratègies i visions. En els propers dies ho anirem veient. 

Tot i això, no podem oblidar que un dels vectors decisius en aquestes eleccions ha estat el sobiranisme. La gran majoria de partits s'han posicionat davant del dret a decidir del poble català i del seu projecte polític preferit per al futur de Catalunya. Aquest fet permetria distingir entre els partits "sobiranistes" (és a dir, aquells que prefereixen la creació d'un Estat propi) i els "unionistes" (aquells que prefereixen seguir dins de l'Estat espanyol, amb reformes o no). Fent a més un exercici especulatiu, podríem deduir que els votants de partits sobiranistes votarien "sí" en un referèndum per a la independència de Catalunya, mentre que els votants unionistes votarien que "no". Com dic, seria un exercici especulatiu que no està exempt de risc, ja que el vot a certs partits no es tradueix exactament en el vot en el suposat referèndum. Però imaginem que s'hi acosta. Cal dir que aquesta divisió de partits es pot fer amb certa facilitat a excepció de certs partits, com ICV-EUiA, que ha tingut una posició un tant ambigua amb el sobiranisme. 

El primer exercici que voldria fer a partir dels resultats escrutats al 100% és la suma total de Catalunya dels vots "sobiranistes" (amb i sense ICV-EUiA) i dels vots "unionistes". El resultat sempre surt positiu per als partits sobiranistes:


SOBIRANISTES (CiU, ERC-Cat Sí, ICV-EUiA, CUP-Alternativa d'Esquerres, SI): 2.140.317 vots

UNIONISTES  (PSC, P.P., C's, PxC, UPyD): 1.344.149 vots



Si traiem ICV-EUiA de la suma de sobiranistes, el bloc segueix essent guanyador:


SOBIRANISTES (CiU, ERC-Cat Sí, CUP-Alternativa d'Esquerres, SI): 1.781.460 vots



Per altre cantó, també, podem construir dos altres blocs, aquells que estan d'acord en la celebració d'un referendum a Catalunya i els que no hi estan d'acord. En aquest cas, en el primer bloc hi incloc el PSC, ja que s'ha posicionat a favor de la consulta en el cas que fora legal.

FAVORABLES A LA CONSULTA: (CiU, PSC, ERC-Cat Sí, ICV-EUiA, CUP-Alternativa d'Esquerres, SI): 2.663.650 vots (76,4%)

CONTRARIS A LA CONSULTA: (P.P., C's, PxC, UPyD): 820.816 vots (23,6%)



El segon exercici és cartogràfic. Es tracta de representar els valors absoluts dels vots dels dos blocs configurats a partir de les comarques, i veure en quines comarques guanyen els sobiranistes i en quines els unionistes. A més de la representació en el mapa de comarques, les dades les representarem en un cartograma de comarques, on el valor que construeix el cartograma és la població empadronada el 2012. El cartograma ens pot ajudar a llegir més correctament el pes dels territoris on guanya cada opció política. Els primers mapes tenen en compte ICV-EUiA i els segons no. 

Pel què fa al mapa dels favorables o no a la consulta, no tindria sentit fer-lo com l'anterior, ja que a totes les comarques guanyaria el bloc favorable.


Com podem veure, el bloc sobiranista resulta guanyador a la gran majoria de comarques, excepte tres: Baix Llobregat, Tarragonès i la Vall d'Aran. 




I seguidament tenim la versió dels mapes sense comptar ICV-EUiA en el bloc sobiranista. Aquest partit no recull una gran majoria del vot, però en comarques on els resultat són ajustats (com el Vallès Occidental o el Baix Penedès) ICV-EUiA són decisius per al bloc sobiranista.






A més d'observar els dos grans blocs en dos colors diferenciats, podem fer un pas més i calcular intervals de vot als diversos partits per veure la gradació sobiranista major i menor. Tot i la gradació, hem conservat el color blau per representar el vot sobiranista quan supera el 50% del vot total comarcal. I hem tramat de vermell quan el vot sobiranista no arriba al 50% (encara que pot donar-se que el vot unionista tampoc arribi al 50% en aquestes comarques, perquè la suma de partits unionistes i sobiranistes no és el 100%). Veiem com les trames més clares del vot sobiranista (de 60% a 70%) es troba a la regió metropolitana, i que concentra la major part de la població, mentre que el vot més sobiranista es distribueix en una dorsal interior





Finalment, podem cartografiar el vot favorable a la consulta sobre la relació Catalunya-Espanya. En els mapes binaris anteriors no he representat aquesta variable pel fet que totes les comarques apareixien en blau, és a dir que en totes les comarques es donaria una majoria favorable la consulta (sempre que fora legal, recordem que aquest apartat suma els vots dels següents partits: CiU, PSC, ERC-Cat Sí, ICV-EUiA, CUP-Alternativa d'Esquerres, SI). Ara, aplicant intervals, sí que té sentit elaborar un mapa d'aquesta variable, i el seu corresponent cartograma.



















1 comentari:

  1. Molt bona faena. Caldria matisar només un petit detall: Aran no és Catalunya. El futur d'Aran passa per quedar-se amb Espanya (amb la fòrmula que siga) o independitzar-se.

    ResponElimina